گمرک خرمشهر در قسمت جنوبی کشور و در شهر بندری خرمشهر واقع شده است. از این رو اغلب میزبان کالاهایی است که از مسیر دریایی وارد کشور میشوند. این گمرک دریایی بعد از گمرک شهید رجایی دومین گمرک کانتینری کشور است. در این مقاله از بازرگانی میرترابی با فرایند ترخیص کالا از گمرک خرمشهر، شرایط و مراحل، هزینهها و سایر موارد مرتبط با این گمرک بیشتر آشنا خواهیم شد.
درباره گمرک خرمشهر
گمرک خرمشهر در بخش جنوبی کشور قرار دارد و دارای مرز زمینی و دریایی با کشور عراق است. از این گمرک عمدتا به عنوان گذرگاهی برای واردات لوازم خانگی و تجهیزات آشپزخانه یاد میشود. این گمرک دارای 20 اسکله بوده و در زمینی به وسعت 230 هکتار تاسیس شده است.
قدمت آغاز فعالیتهای تجاری در این گمرک به سالهای ابتدایی دهه 1300 بر میگردد. در این سالها با رونق گرفتن تجارت دریایی، احداث اسکلهها نیز به تدریج شروع گردید و میزان واردات و صادرات انواع کالا در دوران جنگ جهانی دوم به اوج خود رسید. به طوری که پیش از آغاز جنگ بین ایران و عراق، این گمرک 90 درصد از سهم واردات ایران را به خود اختصاص داده بود.
در حال حاضر نیز گمرک بندری خرمشهر با توجه به برخورداری از تجهیزات مدرن و به روز در مقایسه با بسیاری دیگر از گمرکات مرزی، گزینه مناسبی برای استفاده بسیاری از تجار و صاحبان کالاها به شمار میرود. همچنین از آنجایی که این گمرک در منطقه ویژه اقتصادی اروند واقع شده، ترخیص کالا از گمرک خرمشهر مشمول معافیت از پرداخت 25 درصدی سود بازرگانی است. توان پذیرش گمرک خرمشهر به 4000 الی 6000 تن کالا در روز میرسد.
فرایند ترخیص کالا از گمرک خرمشهر
مراحل ترخیص از گمرک خرمشهر نیز همانند سایر گمرکات از اظهار کالا شروع می شود. اظهار کالا به همان شکل رایج در گمرکات دیگر انجام میشود و تفاوت چندانی در این مورد میان عملکرد گمرکات وجود ندارد. در هر گمرک به تناسب نوع کالا و مقدار و وزن آن، فرایند ترخیص کالا شامل تشریفات اداری بوده و مراحل اظهار تقریبا به یک شکل انجام میگیرد. از آنجایی که گمرک خرمشهر در زمره گمرکات کوچک قرار میگیرد، برای ترغیب صاحبان کالا برای ترخیص کالاهای وارداتی خود از این گمرک تخفیفاتی در نظر گرفته شده است که شامل ارائه تخفیف در سود بازرگانی در حدود 10 الی 35 درصد میشود.
انواع کالاهای وارداتی و صادراتی از گمرک خرمشهر میتواند از شامپو و لوازم بهداشتی گرفته تا خودرو متفاوت باشد. با این حال، تمامی این کالاها بایستی مراحل ترخیص از گمرک را بگذرانند تا بتوانند به صورت قانونی به کشور وارد یا از آن خارج شوند.
به طور خلاصه مراحل ترخیص از گمرک خرمشهر عبارتند از :
- دریافت پروفرما و ثبت سفارش
- اخذ مجوزهای لازم از سازمانهای مربوطه که بسته به نوع کالا متفاوت خواهد بود. این مجوزها معمولا شامل مجوز بهداشت، سلامت، استاندارد، مجوز اداره راه، قرنطینه، ارشاد و سازمان انرژی اتمی است که کالاها در صورت نیاز و متناسب با ماهیت خود، برای اخذ مجوز به سازمان مربوطه ارجاع داده میشوند.
- دریافت و ارائه بارنامه
- لیست عدل بندی یا فهرست پکینگ
- فاکتور و گواهی مبدأ
- ترخیصیه
- صدور قبض انبار
- سند وضعیت کالا شامل وزن، تعداد بستهها و سایر مشخصات
- تکمیل و تسلیم اظهار نامه گمرکی
- صدور برگ سبز گمرکی
- مجوز بارگیری کالا
هزینه های ترخیص کالا از گمرک بندر خرمشهر
ترخیص کالا از گمرک خرمشهر نیز همانند سایر گمرکات مستلزم پرداخت هزینههای گمرکی و عوارض و حقوق ورودی است و هزینه های ترخیص کالا در مورد این گمرک نیز صدق می کند. این هزینهها به طور معمول شامل مواردی به شرح زیر است:
- هزینه تخلیه و بارگیری
- انبارداری
- بازرسی و کارشناسی کالا
- تعرفههای آزمایشگاهی
- هزینه مربوط به بیمه
- حقوق ورودی گمرک
- سود بازرگانی
مدارک لازم جهت ترخیص کالا از گمرک خرمشهر
طبق روال سایر گمرکات، برای ترخیص کالا از گمرک خرمشهر بایستی مدارکی به شرح زیر را آماده کرده و در موقع نیاز ارائه کنید:
- بارنامه
- ترخیصیه یا قبض مالکیت کالا
- قبض انبار
- فاکتور و پیش فاکتور
- اظهار نامه گمرکی
- گواهی بازرسی
صاحب کالا یا نماینده قانونی وی با در دست داشتن این مدارک میتواند نسبت به طی مراحل ترخیص از گمرک خرمشهر اقدام نماید.
بیشتر بخوانید : مهم ترین اسناد و مدارک ترخیص کالا از گمرک
کالاهای ترخیصی از گمرک خرمشهر شامل چه مواردی است؟
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، غالب کالاهای ترخیص شده از گمرک خرمشهر شامل لوازم خانه و آشپزخانه است و بخش بزرگی از نیاز کشور به این نوع کالاها از طریق این گمرک تامین میشود. با این حال، کالاهای مورد پذیرش در این گمرک صرفا شامل این موارد نیست و دیگر کالاهایی به شرح زیر را نیز در بر میگیرد:
- قطعات و ابزارآلات صنعتی
- مواد اولیه ماشین آلات
- فولاد و آهن
- وسایل نقلیه جادهای شامل موتورسیکلت و انواع خودرو
- پارچه و منسوجات
- ابزار و وسایل الکترونیکی
- لوازم آرایشی و بهداشتی
- تلفن همراه
مزایای ترخیص کالا از گمرک خرمشهر
- تخصیص تسهیلات ویژه جهت انتقال محصولات تولیدی در منطقه به سرزمین اصلی
- بهرهمندی از مزایای منطقه ویژه اقتصادی-صنعتی اروند
- مجهز بودن به ابزارآلات مدرن تخلیه و بارگیری
- گزینه مناسب و مقرون به صرفه برای ترانزیت دریایی و زمینی کالا به عراق
- استفاده از تخفیف 25 درصدی سود بازرگانی
- امکان انتقال ارز به خارج از کشور بدون اعمال محدودیتهای قانونی حاکم در سایر مناطق
- اعمال معافیتهای مالیاتی 15 ساله برای کلیه فعالیتهای تجاری تا سقف 30 سال
- قرار گرفتن بازرگانان تحت پوشش قوانین و مقررات خاص بیمهای و تامین اجتماعی
- تدوین قوانین و مقررات خاص برای نیروی انسانی تحت پوشش و شاغل در منطقه آزاد
- نزدیکی به کشورهای آسیای مرکزی، کویت و عراق
- تسهیل صدور روادید برای اتباع خارجی
- فراهم شدن امکان سرمایهگذاری شرکای خارجی بدون اعمال هیچ گونه محدودیت در نسبت مشارکت
- نام گرفتن به عنوان بزرگترین پایانه مسافری-دریایی در خاورمیانه
- امکان ورود مواد اولیه، ماشین آلات و قطعات بدون اختصاص عوارض گمرکی
- تعداد بالای شناورهای بومی و تسهیل فرایند مبادله کالا با کشورهای عربی بویژه عراق
- امکان مشارکت صدرصدی سرمایه گذار خارجی نسبت به اعیان مستحدثه در اراضی استیجاری
- برخورداری از خطوط فیدری منظم از کشور امارات متحده عربی که امکان حمل کانتینر از کلیه نقاط دنیا را به این بندر فراهم آورده است.
موقعیت مکانی گمرک خرمشهر
بازرگانی میرترابی : شرکت ترخیص کالا از گمرک خرمشهر
کارگزاری و بازرگانی سیدحسین میرترابی به عنوان یکی از قدیمی ترین و مجرب ترین تیم های ترخیص کالا در کشور، آماده همکاری با تجار و بازرگانان برای ترخیص انواع کالاهای دریایی از گمرک بندر خرمشهر است.
جمع بندی
گمرک خرمشهر یکی از گمرکات دریایی کشور است که به عنوان بندر تجاری با تعداد اسکلههای متعدد، کار پذیرش و ترخیص انواع کالاهای ورودی از مرزهای زمینی و عمدتا دریایی را انجام میدهد. صاحبان کالاها و شرکتهای وارداتی میتوانند با پیگیری فرایند ترخیص کالاهای وارداتی و صادراتی خود از این گمرک از مزایای بیشمار آن بویژه معافیت و تخفیفات مالیاتی اختصاص یافته بهرهمند شوند. همانند سایر گمرکات فعال در سراسر کشور، ترخیص کالا از گمرک خرمشهر نیز تابع شرایط و قوانینی است که طی فرایند ترخیص بایستی مورد توجه قرار گیرند تا کالا با عنوان کالای قانونی به کشور وارد یا از آن خارج شود.