ترخیص کار گمرک کیست؟ + وظایف، مهارت ها و ویژگی آن

ترخیص کالا از گمرک طی فرایند پیچیده‌ای انجام می‌گیرد و نیازمند تخصص و مهارت بالایی است. قطعا شناخت رویه‌های قانونی و تشریفات گمرکی مرسوم می‌تواند در ترخیص به موقع و جلوگیری از تحمیل هزینه‌های مازاد بسیار تاثیرگذار باشد. بر این اساس، بسیاری از شرکت‌های وارداتی و صاحبان کالاها، انجام امور گمرکی خود را به افراد یا شرکت‌هایی که دارای دانش و مهارت کافی برای انجام این امور هستند، واگذار می‌کنند. از این افراد یا شرکت‌ها تحت عنوان ترخیص کار گمرک (ترخیصکار) یاد می‌شود.

ترخیص کار که گاها از آن با عنوان حق‌العمل کار گمرکی نیز یاد می‌شود، شخصی حقیقی یا شرکتی حقوقی است که با اخذ وکالت از جانب صاحب کالا، مأمور می‌شود تا مراحل اظهار و ترخیص کالا از گمرک تا حمل و تحویل آن به مقصد تعیین شده را انجام دهد. با این مقاله از بازرگانی میرترابی همراه باشید تا به تعریفی از ترخیص کار گمرکی و وظایف و مهارت هایش بپردازیم تا شاید در انتخاب ترخیص کار مناسب شما را به درستی هدایت کنیم.

ترخیص کار گمرک کیست؟

ترخیص کار گمرک کیست؟

کارگزار یا ترخیص کار گمرک به شخصی حقوقی یا حقیقی گفته می‌شود که طی وکالت نامه قانونی از سوی شرکت وارداتی یا صاحب کالا موظف شده تا امور مربوط به ترخیص کالا از صفر تا صد را انجام دهد. با توجه به اینکه ترخیص کار آگاهی کاملی نسبت به فرایند ترخیص کالا از گمرک دارد، با تکیه بر تخصص و مهارت خود در این زمینه می‌تواند کالا را در کوتاه‌ترین زمان ممکن ترخیص نموده و به مقصد از پیش تعیین شده منتقل کند.

ترخیص کار گمرک علاوه بر اینکه بایستی در مراجعه به گمرک برای طی مراحل ترخیص کالا، اسناد و مدارک گمرکی خود را ارائه کند، بایستی دارای کارت حق العملکاری یا وکالت نامه از صاحب کالا نیز باشد. برخورداری از دانش و مهارت لازم برای انجام تشریفات گمرکی نیز یکی از الزاماتی است که یک ترخیصکار باید از آن برخوردار باشد تا بتواند کالای وارداتی را مطابق با اصول قانونی و در کوتاه‌ترین زمان ممکن ترخیص کند.

اهمیت استفاده از ترخیص کاران گمرکی

طبق قانون امور گمرکی، شرکت‌ها یا صاحبان کالاهای وارداتی پس از رسیدن کالا به کشور موظف به اظهار کالای وارداتی خود هستند. اظهار کالای ورودی یا بوسیله شرکت که شامل شخص حقیقی و در واقع مدیر عامل شرکت می‌شود، انجام می‌گیرد و یا توسط یکی از کارمندان شرکت و یا کارگزار گمرکی کالا صورت می‌گیرد.

کارگزار گمرکی شخصی است که از سوی صاحب کالا وکالت موردنیاز برای اظهار و طی مراحل ترخیص کالا اعم از اخذ مجوزات و حمل و تحویل به مقصد را اخذ کرده است. بسیاری از شرکت‌های تجاری و صاحبان کالاهای وارداتی به دلیل عدم آگاهی از فعالیت کارگزاران گمرکی و یا به دلایل دیگر، اظهار کالا را خود بر عهده می‌گیرند. یا مراحل اظهار و ترخیص کالا را به یکی از کارمندان خود واگذار می‌کنند که در موارد بسیاری عدم آشنایی این اشخاص با رویه‌های قانونی ترخیص کالا، مشکلات زیادی در طی مراحل ترخیص بوجود آمده و باعث شده تا ترخیص کالا با موانع قانونی یا هزینه‌های اضافی مواجه شود.

بنابراین برای جلوگیری از ایجاد تاخیر و یا هر گونه مشکل در فرایند ترخیص کالا بهتر است صاحبان کالاها و شرکت‌های وارداتی برای اظهار و ترخیص کالای خود از گمرک از کارگزاران یا ترخیص کاران گمرکی استفاده نمایند. ترخیص کاران گمرکی با توجه به تجربه و تخصصی که در زمینه ترخیص کالا به تناسب ارزش و تعرفه تعریف شده کالاها دارند می‌توانند کالاهای وارداتی را در مدتی کوتاه و بدون افتادن در پیچ و خم‌های اداری ترخیص کنند.

 

 

ترخیص کار گمرک چه وظایفی دارد؟

وظایف ترخیص کار گمرک

فرایند ترخیص کالا از گمرک شامل تمامی مراحل تهیه و گردآوری مدارک لازم برای ترخیص کالا، تسویه تعرفه‌ها و عوارض گمرکی، ثبت اسناد و اخذ مجوزات لازم و بارگیری کالا از گمرک پس از اخذ تاییدهای نهایی و تحویل آن به مقصد موردنظر است. در کل ترخیص کار یا کارگزار گمرک با دریافت وکالت نامه از صاحب کالا انجام تمامی مراحل مربوط به ترخیص کالاهای وارداتی از گمرک را بر عهده می‌گیرد.

ترخیص کار گمرک می‌تواند در قالب یک فرد یا شرکت خصوصی فعالیت داشته باشد. این افراد پس از اخذ مجوزهای قانونی و پروانه حق‌العمکاری که مورد تایید گمرک جمهوری اسلامی ایران باشد، از سوی شرکت‌های وارد کننده و یا صاحبان کالاهای وارداتی وکالت نامه دریافت می‌کنند تا در ازای دریافت دستمزدی مشخص، کلیه امور مربوط به ترخیص کالا از گمرک را به سرانجام برسانند.

ترخیص کاران گمرکی، پروانه حق العمکاری یک ساله دریافت می‌کنند و در صورتی که در این مدت در انجام امور محوله دچار اشتباهی نشوند، پروانه فعالیت آنها به مدت پنج سال تمدید می‌شود که از پایان این مدت، امکان تمدید مجدد آن وجود دارد.

فعالیت ترخیص کاران گمرکی معمولا در قالب شرکت خدمات بازرگانی، شرکت خطوط هوایی یا کشتیرانی، مرکز حمل و نقل کالا و یا حتی تحت عنوان یک کارمند نیز می‌تواند انجام شود.

با توجه به پیچیدگی‌های فرایند ترخیص کالاهای وارداتی، نیاز است که یک ترخیص کار گمرکی نسبت به قوانین و مقررات واردات و صادرات کالا، نرخ حقوق و عوارض کالاهای وارداتی، تعرفه‌های گمرکی و باقی مسائل تجاری آشنایی کاملی داشته باشد تا از بروز مشکل در مراحل ترخیص کالا و تحمیل هزینه‌های مازاد به تجار و شرکت‌های بازرگانی جلوگیری کند.

ویژگی‌های مهم ترخیص کار گمرک

ویژگی‌های مهم ترخیص کار گمرک

تا بدین جای مطلب با ترخیص کار گمرک و وظایفی که بر عهده دارد آشنا شدیم. در این بخش قصد داریم به بیان ویژگی‌های مهمی که یک ترخیص کار حرفه‌ای گمرک بایستی داشته باشد، بپردازیم:

  • تعهد اخلاقی

از آنجایی که صاحب کالا طی وکالت نامه‌ای انجام تمام امور گمرکی را به یک ترخیص کار واگذار می‌کند، مهم است که یک ترخیص کار حرفه‌ای مقید به اخلاق کاری، صادق و قابل اعتماد باشد. کالاهای وارداتی معمولا کالاهایی با ارزش تجاری بالا هستند از این رو نیاز است که یک فرد متعهد به اصول اخلاقی و امانتدار، انجام تمام امور مربوط به ترخیص آنها را بر عهده بگیرد.

  • مدرک تحصیلی و شرایط سنی مناسب

یک ترخیص کار حرفه‌ای بایستی حداقل دارای مدرک کاردانی امور گمرکی یا کارشناسی سایر رشته‌های مرتبط باشد. همچنین بالای 25 سال سن داشته باشد.

  • کارت حق العملکاری

ترخیص کار گمرکی برای فعالیت خود در چارچوب قانون و ترخیص کالا به صورت قانونی، باید از کارت حق العملکاری برخوردار باشد.

  • عدم داشتن سوء پیشینه

یک ترخیص کار حرفه‌ای و قابل اعتماد در کنار سایر مدارک موردنیاز برای فعالیت قانونی خود بایستی فاقد سوء پیشینه باشد و هیچ گونه سابقه کیفری و قاچاق نداشته باشد.

مراحل ترخیص کالا توسط ترخیص کار

فرایند ترخیص کالا از گمرک چه توسط خود صاحب کالا انجام شود یا ترخیص کار گمرک، تفاوتی در مراحل موردنیاز برای ترخیص ایجاد نمی‌کند. با این تفاوت که ترخیص کار گمرک موظف است وکالت نامه و کارت حق العمل کاری خود را به مسئولان مربوطه در گمرک نشان دهد تا بتواند مراحل ترخیص کالا را پیگیری نماید.

پس از ورود کالا به کشور و استقرار آن در یکی از گمرکات، ترخیص کار با ارائه مدارک حمل به شعبه مربوطه، نسبت به درخواست صدور قبض انبار گمرکی اقدام می‌کند. با توجه به تجهیز بسیاری از سازمان‌ها به سیستم‌های هوشمند، امروزه بسیاری از امور بازرگانی و گمرکی نیز به صورت آنلاین و از طریق درگاه‌های اینترنتی مشخص صورت می‌گیرد.

بعد از صدور قبض انبار، ترخیص کار نسبت به دریافت کد ساتا از بانک اقدام می‌کند. سایر مراحل بایستی از طریق سامانه جامع تجارت (EPL) پیگیری شوند. حقوق ورودی و عوارض گمرکی مقرر برای کالای وارداتی موردنظر در سامانه قابل مشاهده است و ترخیص کار با تسویه این مبلغ، بایستی کالا را برای طی مسیرهای کنترلی مشخص شده آماده کند. مسیرهای کنترلی شامل سه مسیر سبز، زرد و قرمز است. کالا با قرارگیری در مسیر سبز می‌تواند به راحتی به صندوق هدایت شده و اجازه خروج دریافت نماید. مسیر زرد نیازمند بازرسی‌های بیشتری است. کالاهای قرار گرفته در مسیر قرمز نیز برای بررسی‌های بیشتر و اخذ مجوزهای سازمانی به کارشناس و سازمان‌های مربوطه ارجاع داده می‌شوند. با توجه به موارد مذکور یک ترخیص کار حرفه‌ای باید نسبت به این مراحل شناخت خوبی داشته باشد تا بتواند از ایجاد تاخیر در مراحل ترخیص کالا جلوگیری کند.

بیشتر بخوانید : مسیرهای گمرکی : مسیرهای سبز، زرد و قرمز گمرکی

بازرگانی میرترابی : ترخیص کار گمرکی

کارگزاری و بازرگانی سیدحسین میرترابی به عنوان شرکتی با سابقه در حوزه ترخیص انواع کالاهای وارداتی، به عنوان یک شرکت ترخیص کار معتبر شناخته می شوند. تجار و بازرگانان عزیز برای انتخاب ترخیص کار مناسب می توانند به تیم مجرب و حرفه ای بازرگانی میرترابی اعتماد نمونه و ترخیص کالاهای خود را به این مجموعه واگذار کنند.

جمع بندی

ترخیص کالا از گمرک، یکی از مهم‌ترین مراحل واردات یا صادرات کالاست. برای اینکه کالا بتواند در موعد مقرر قانونی از گمرک ترخیص شود و از تحمیل هزینه‌های اضافی به صاحب کالا جلوگیری به عمل آید نیاز است که این مراحل به طور جدی و با آگاهی از فرایندهای تشریفات گمرکی انجام گیرد. ترخیص کار یا کارگزار گمرکی شامل فرد یا شرکتی خصوصی است که با داشتن وکالت از سوی صاحب کالا، انجام تمامی مراحل ترخیص کالا از گمرک را به عهده می‌گیرد. ترخیص کار گمرک برای انجام بهتر این امور بایستی از دانش و تجربه کافی در امور گمرکی برخوردار باشد. همچنین ضمن داشتن کارت ترخیص کاری، تعهد اخلاقی لازم و ویژگی‌های حرفه‌ای موردنیاز را داشته باشد.