واردات قطعی، به وارداتی میگویند که برای مصرف دائم در کشور وارد میشود. در این نوع واردات، محصولات پس از انجام مراحل ثبت سفارش، تهیه پروفرما، تهیه اظهارنامه جهت اعزام و پرداخت حقوق ورودی، وارد قلمرو گمرکی میشوند و به طور دائم در کشور باقی میمانند. سپس، پس از پرداخت حقوق ورودی و مالیاتهای مربوط، از گمرک خارج میشوند. طبق قوانین گمرکی، حقوق و سود بازرگانی فقط در واردات قطعی دریافت میشود.
در ادامه این مقاله، متخصصین شرکت ترخیص کالای میرترابی برای داشتن وارداتی بدون ریسک، اطلاعات مهمی را با شما به اشتراک گذاشتهاند.
واردات قطعی چه روش هایی دارد؟
واردات قطعی روشهای مختلفی دارد که هر روش نیازمند انجام دادن انواع مراحل مخصوص به خود است. این مراحل بدون طی روند اداری امکان پذیر نیستند که مهمترین مراحل عبارتند از:
- واردات ارز خریداری شده در سیستم بانکی از محل برای گشایش اعتبار
- واردات با ارز آزاد برای گشایش اعتبار
- واردات از محل مجوز به نام صادرکننده (غیرقابل انتقال)
- واردات با ارائه مجوز صادرات به نام صادرکننده یا به نام دیگری با انتقال رسمی (حق انتقال وجود دارد مگر برای یک بار)
- واردات بدون انتقال ارز از محل سرمایه گذاری خارجی با تایید قبلی وزارت اقتصاد و املاک
- واردات بدون انتقال ارز از لیست اقلام مجاز
- واردات بدون حواله ارز از محل تایید کمیسیون 4 نفره مستقر در وزارت بازرگانی
شرایط واردات قطعی کالا و انواع روشهای آن بسته به انتخاب پرداخت ممکن است متفاوت باشد و هر کدام در شرایط مختلف قابل اجرا هستند. البته لازم است قبل از شروع فعالیتهای تجاری آنها را به طور کامل بررسی کرد تا مشکلات جدی و آسیبهای جبران ناپذیری پیش نیاید.
فرآیند واردات قطعی چه مدارکی لازم است؟
در شرایط واردات کالا حتما برای واردات و ترخیص از گمرک به مدارکی نیاز دارید که جزو شرایط واردات کالا است و پیشنهاد میکنیم قبل از شروع کار خود اطلاعات کافی در مورد آنها کسب کرده و از این طریق در زمان و هزینه خود صرفه جویی کنید. از جمله مدارک مورد نیاز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
کارت تجاری
کارت ویزیت تجاری یکی از مهمترین مدارکی است که افراد فعال در حوزه کسب و کار بدون شک به آن نیاز خواهند داشت. این کارت نوعی مجوز است و فعالیت قانونی شما در زمینه واردات و صادرات کالا را تایید می کند. اما از آنجایی که اخذ آن فرآیندی سخت و زمانبر است، بسیاری از اشخاص فعالیت تجاری و ترخیص کالا را به شرکتهای بازرگانی و صاحبان امتیاز با کارتهای بازرگانی واگذار میکنند تا محمولههای خود را به راحتی دریافت کنند.
-
اظهارنامه گمرکی
برای هر واردات و صادرات باید کالای خود را به سازمان گمرک ارائه دهید تا بازرسی و کنترل های لازم انجام شود. برای این فرآیند لازم است فرم اظهارنامه گمرکی را در سامانه تجارت به نشانی www.ntsw.ir تکمیل کنید تا کدهای لازم را دریافت و در طی مراحل ترخیص کالا تحویل دهید. فرمی که برای ارائه اطلاعات لازم در مورد کالاهای وارداتی باید در گمرک ارائه دهید، اظهارنامه گمرکی نامیده می شود. برای واردات قطعی فرم اظهارنامه گمرکی واردات را تهیه و پس از تکمیل به گمرک تحویل دهید.
-
قبض سپرده
قبض انبار از دیگر مدارک مورد نیاز برای واردات قطعی و ارسال کالا است که پس از دریافت محموله توسط مدیر انبار صادر می شود و سندی است که مالکیت کالا را تایید می کند. حضور در انبار مشخصات محصول از قبیل وزن خالص و ناخالص، تعداد بسته و حجم بار و مشخصات گیرنده کالا از جمله اطلاعات درج شده در قبض انبار و تایید و امضای رسمی است.
-
گواهی مبدا
گواهی مبدا یکی از مدارک بین المللی است که تولید و ارسال کامل کالاهای وارداتی در کشور مبدا و تولید کننده را تایید می کند و به نوعی اظهارنامه برای صادرکننده محصولات و از جمله شرایط واردات کالا محسوب می شود.
-
پیش فاکتور (فاکتور)
پیش فاکتور یکی از اسناد مهمی است که فروشنده با تمامی شرایط و جزئیات واردات کالا برای خریدار ارسال می کند. این فاکتور حاوی اطلاعاتی از قبیل نحوه پرداخت، نحوه حمل بار، قیمت کالا، شرایط تحویل و اطلاعات کمی و کیفی کالا است و برای جلوگیری از اشتباه باید توسط خریدار مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
-
بارنامه
بارنامه از دیگر مدارک لازم و ضروری برای واردات قطعی، شرایط واردات کالا و ترخیص کالا از گمرک است. این سند شامل اطلاعات حمل و نقل کالا بوده و لازم است فروشنده برای تشریفات گمرکی و حمل محموله آن را به گیرنده صادر کند.
اظهار ارز، پیش فاکتور، سند ثبت سفارش کالا، پکینگ لیست یا بسته بندی و بیمه نامه نیز از دیگر مدارک مورد نیاز برای واردات نهایی کالا است که در طی مراحل قانونی باید به دستگاههای مربوطه ارائه شود. ضمناً از جمله فرمهای مورد نیاز برای تکمیل و ثبت نام اظهارنامه مدل 23 و اظهارنامه مدل 022-2-M کالاهای وارداتی یا گمرکی است.
طبقه بندی قطعی واردات:
- واردات در مقابل صادرات بدون انتقال ارز
- واردات با واگذاری ارز و فروش متقابل (بیع برگشت)
- مبادلات مرزی بین تعاونی مرزنشینان.
- واردات از مناطق آزاد، در بازارچه مرزی
فرم های مورد نیاز در واردات
- فرم 23 اظهار کالای وارداتی یا گمرکی
- مدارک خرید (فاکتور، لیست بسته بندی)، مشخصات کالا، گواهی مبدا.
- اسناد حمل و نقل (بارنامه، ترخیص کالا از گمرک)
- برگه قبض انبار و ترخیص کالا از گمرک (قبض انبار توسط مرجع تحویل و ترخیص کالا توسط شرکت حمل و نقل بین المللی صادر می شود)
- ثبت سفارش تجارت (مجوز ورود کالا)
- گشایش اعتبار از طریق سیستم بانکی (اعتبار اسنادی، حواله، برات)
- مجوزهای قانونی: برای برخی محصولات مجوزهایی مانند مجوزهای بهداشتی و قرنطینه ای مورد نیاز است.
- مجوز نظارتی: ثبت سفارش، مجوز سازمان فرعی، سوئیفت
- نامه های تجاری
- گواهی مبدا: سندی است که توسط کشور سازنده کالا اعلام شده و توسط مرجع ذیصلاح تایید شده است.
- گواهی بازرسی در صورت نیاز
- گواهی سازمان حمایت در صورت لزوم: به عنوان مثال در برنج یا چای یا گوشت وکال های دیگرا، گواهی سازمان حمایت از وزارت بازرگانی درخواست می شود.
- گواهی استاندارد در صورت لزوم
مراحل نهایی واردات
- ورود کالا به گمرک
- تهیه بیانیه
- احراز هویت
- رویه های ارزیابی
- خارج شدن از گمرک
نکات مهم در ارتباط با واردات قطعی
واردات قطعی کالای مشروط، قبل از ورود کالا برای مصرف نیاز به اخذ مجوز واردات الزامی دارد. برخی از کالاها ممکن است نیاز به ورود از طریق سیستم بانکی داشته باشند و برخی ممکن است بدون استفاده از سیستم بانکی وارد و ترخیص شوند. رعایت استانداردهای ملی برای معرفی برخی کالاها و ترخیص آن از گمرک توسط شرکت ترخیص الزامی است.
واردات قطعی برخی از کالاها مستلزم مجوز بهداشتی یا قرنطینه گیاهی است، برای برخی دیگر ارائه گواهی بازرسی الزامی است و برای بعضی دیگر اجباری نیست، همچنین بسته به نوع مبادله ارزی یا غیر ارزی کالا و تجاری یا غیرتجاری بودن آنها، ارائه مدارک را در برخی موارد ضروری و غیر ضروری می کند.
گمرک در پایان ممکن است توصیه کند که صحت موارد درج شده توسط مقامات مربوطه در کشور مبدا (معمولاً اتاق بازرگانی کشور مبدا) تأیید شود.
برخی از واردات نیز باید به گواهی سفارت یا کنسولگری مبنی بر تایید صحت مهر و امضای مقامات خارجی مربوطه نیاز داشته باشد.
سخن پایانی
برای واردات قطعی باید بدانید اگرچه این مراحل ساده به نظر می رسند اما در عمل فرآیند اخذ مجوز و جمع آوری مدارک می تواند بسیار پیچیده باشد. پیشنهاد ما همواره سپردن فرآیند واردات و صادرات موقت به متخصصین این حوزه است تا افرادی که تسلط و تجربه کافی در زمینه قوانین و مقررات ملی و بین المللی دارند، بتوانند تمامی امور را به بهترین نحو انجام دهند. متخصصین در شرکت میرترابی با ارائه خدمات ترخیص کالا از گمرک و مشاوره بازرگانی همواره همراه شما خواهد بود و می توانید از انجام صحیح و به موقع امور تجاری و بازرگانی خود اطمینان کامل داشته باشید.
سوالات متداول
1- ثبت سفارش محصول چگونه است؟
برای ثبت سفارش محصولات وارداتی باید به سامانه جامع بازرگانی و واحد مربوطه مراجعه نمایید.
2- برای تهیه اظهارنامه گمرکی به چه اطلاعاتی نیاز داریم؟
تهیه و ثبت اظهارنامه گمرکی یکی از اولین و مهمترین مراحل ترخیص کالا از گمرک است و برای تکمیل آن باید اطلاعاتی مانند مشخصات محصول، بسته بندی را به دست آورید.
3- مهلت واردات قطعی چقدر است؟
این مدت برای هر محصول متفاوت است و بسته به کاربرد محصول می تواند کوتاه یا طولانی باشد و نمی توان مدت زمان دقیق آن را تعیین کرد.
4- آیا واردات قطعی باید عوارض گمرکی بپردازد؟
بله، بر خلاف ورود موقت، کلیه هزینه ها و عوارض گمرکی برای ورود دائم کالا به کشور باید به طور کامل پرداخت شود.