حواله ارزی چیست؟ | آشنایی کامل با کارکرد، انواع و قوانین آن

حواله ارزی در حال حاضر تنها روش قانونی است که بازرگانان با استفاده از آن می‌توانند ثبت سفارش کالای خود را نهایی کنند و پول سفارش را به این شکل به دست فروشنده در کشورهای خارجی برسانند تا پروسه ارسال کالا به ایران آغاز شود. این حواله معمولا توسط بانک مرکزی و یا صرافی‌های معتبر مورد تایید این بانک انجام می‌شود. اطلاعات صرافی‌های مورد تایید بانک مرکزی را می‌توانید در سامانه این بانک مشاهده کنید. تاجران برای دریافت ارز مورد نیاز برای واردات باید پس از ثبت نام در سامانه جامع تجارت به بانک‌های عامل مراجعه کنند تا تمامی مراحل مربوط به تخصیص ارز به صورت سیستمی برای آنها انجام شود. اگر قصد واردات کالا به کشور را دارید و در مراحل دریافت و یا حواله ارزی مشکل مواجه شده‌اید، کارشناسان حرفه‌ای و کاربلد شرکت ترخیص کالای میرترابی به صورت تخصصی می‌توانند در این زمینه شما را راهنمایی کنند.

حواله ارزی چیست و چگونه کار می کند؟

حواله ارزی چیست

در سال‌های اخیر و پس از تحریم‌های ارزی که ایران با آنها روبرو شد، بازرگانان برای انتقال پول به کشورهای خارجی و پرداخت هزینه کالای واردتی از حواله ارزی استفاده می‌کنند. این ارز به صورت مستقیم توسط بانک مرکزی و یا صرافی‌های مورد تایید بانک مرکزی انجام می‌شود. واردکننده برای حواله ارزی باید مبلغ مورد نظر خود را به حساب صرافی واریز کند تا صرافی معادل ارزی آن مبلغ را که مورد تایید بانک مرکزی است، ارز به حساب فروشنده کالا در خارج از کشور حواله نماید. این حواله در حقیقت یک دستور پرداخت است که توسط مشتری به یک بانک ارائه می‌شود. در نتیجه بانکی که درخواست حواله را دریافت کرده، موظف است تا از طریق یکی از بانک های کارگزار خود در خارج از کشور نسبت به صدور حواله اقدام نماید تا پول به حساب فروشنده کالا واریز شود، واردات کالا در ایران از طریق حواله Full Advance-Payment صورت می‌گیرد.

انواع حواله ارزی

حواله ارزی روشی است که برای انتقال ارز به بانک های خارجی استفاده می‌شود، از حواله‌های ارزی برای موارد مختلفی همچون واردات کالا، خرید کتب، فرصت‌های مطالعاتی و سرمایه ‌گذاری خارجی استفاده می‌شود. انواع حواله ارزی به صورت کلی به دو نوع تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

  • حواله ارزی وارده (Inward Transfers): حواله‌های وارده توسط کارگزاران (بانک‌های خارجی و داخلی) به بانک ارسال می‌شوند و بعد از تایید و بررسی، وجه مورد نظر به حساب ذینفع واریز می‌شود.
  • حواله ارزی صادره (Outward Transfers): این نوع از حواله مختص بازرگانانی است که قصد ارسال ارز از طریق بانک یا صرافی به فرد دیگر را دارند. به همین منظور ابتدا به صرافی یا بانک مورد نظر خود مراجعه کرده و پس از مشخص کردن شماره حساب گیرنده و واحد پولی مورد نظر و همچنین تکمیل اظهارنامه گمرکی، ارز واردکننده متناسب با نرخ روز ارز، تبدیل شده و برای فرد گیرنده ارسال خواهد شد.

انواع حواله ارزی به لحاظ زمانی کدام است؟

  • حواله ارزی مستقیم (Telegraphic Transfer): این حواله که با نام‌های حواله ارزی T/T و حواله ارزی سوئیفت هم در بین بازرگانان شناخته می‌شود. با سرعت بالا و به صورت کاملا ایمن به انتقال ارز به حساب شخص حقیقی یا حقوقی می‌پردازد. حواله ارزی مستقیم را می‌توان سریع ترین و امن ترین روش برای انتقال پول به خارج از کشور دانست. برای 130 ارز مختلف می‌توان از این روش برای حواله استفاده کرد و در کمتر از 3 روز کاری پول را به حساب فروشنده در خارج از کشور برای واردات کالا واریز کرد.
  • حواله ارزی غیر مستقیم (Demand Draft) : این حواله به حواله ارزی D/D شهرت دارد و به لحاظ امنیت یکی از بهترین روش‌ها برای حواله پول به خارج از ایران محسوب می‌شود. این حواله ارزی دقیقا مشابه حواله ارزی مستقیم عمل می‌کند و فقط زمان ارسال پول در این روش حداکثر 7 روز کاری است.

شرایط خرید حواله ارزی

شرایط خرید حواله ارزی

شرایط خرید حواله ارزی بسیار ساده است و تمامی مراحل کاملا آنلاین و در سامانه‌های مربوطه انجام می‌شود. برای خرید حواله‌های ارزی، با توجه به شرایط تحریمی که ایران با آن روبرو است، بازرگانان باید امن ترین روش را برای انتقال پول خود انتخاب کنند. خرید حواله‌های ارزی به صورت آنلاین از طریق درگاه‌های معتبر می‌تواند گزینه‌ای مطمئن باشد و از هزینه‌های اضافی جلوگیری کند. در این روش با پر کردن فرم حواله و ارائه مدارک شناسایی، مراحل خرید حواله به صورت رسمی برای بازرگانان آغاز می‌شود. برای خرید حواله ارزی به صورت آنلاین، باید فرم ثبت نام خرید حواله ارزی را پر کرده و مدارک شناسایی را آپلود ‌کنید. توجه داشته باشید که اطلاعات را به صورت دقیق و کامل وارد نمایید. بعد از ثبت مراحل منتظر تاییدیه بانک مرکزی بمانید، در این مرحله باید مشخص کنید که قصد خرید یا فروش حواله را دارید، در صورت خرید حواله مبلغ مورد نیاز را واریز کرده و رسید آن را دریافت می‌کنید. علاوه بر خرید آنلاین می‌توانید به صرافی‌ها نیز به صورت حضوری مراجعه کنید.

قوانین حواله ارزی

همه بازرگانان با قوانین حواله ارزی را رعایت کنند، رعایت برخی نکات موجب می‌شود که فرآیند صدور حواله با سرعت بیشتری انجام گیرد. قوانین حواله ارزی عبارتند از:

  • احراز هویت و اطلاعات مشتری: برای انجام معاملات ارزی احراز هویت مشتری ضروری است. مشتری باید دارای کارت شناسایی معتبر باشد تا اجازه انجام معاملات ارزی به وی داده شود.
  • پر کردن فرم درخواست حواله: بازرگانان باید فرم درخواست حواله را به طور کامل و دقیق پر کند.
  • کارمزد و هزینه‌ها: هزینه‌های مرتبط با کارمزد و پیگیری معاملات بر عهده مشتری است و باید به صورت کامل پرداخت شود.
  • اصلاح اشتباهات: در صورت وجود اشتباه در اطلاعات درج شده در فرم حواله، درخواست برگشت حواله ممکن است این پروسه ممکن است چند ماه زمان ببرد.
  • نرخ تسویه: نرخ تسویه معاملات ارزی بر اساس نرخ روز معامله مشتری و نه نرخ اولیه خرید حواله تعیین می‌شود.
  • مدت زمان طی شدن حواله: معمولا مدت زمان طی شدن حواله بانکی تا هفت روز کاری طول می‌کشد.
  • حواله‌های داخلی: حواله‌هایی که از یک بانک به همان بانک گیرنده ارسال می‌شوند، معمولا کارمزد بانکی نمی‌پردازند.

چطور از حواله ارزی استفاده کنیم؟

روش استفاده از حواله‌های ارزی شامل اخذ مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت، تکمیل فرم‌های مربوط به صدور حواله ارزی، تامین ارز از محل ارز متقاضی یا خرید ارز مبادله‌ای بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی و ارسال حواله به منظور انجام انتقال ارز می‌شود. مشتریان پس از ارسال حواله به مدت شش ماه فرصت دارند تا اسناد حمل مرتبط با کالای وارد شده را به بانک ارائه کنند تا پرونده دریافت حواله ارزی بسته شود و این اقدام به رفع تعهد ارزی بازرگانان و اخذ پروانه سبز گمرکی کمک می‌کند. کارشناسان حرفه‌ای شرکت‌ بازرگانی “میرترابی” می‌توانند خدمات مرتبط با حواله‌های ارزی را در کوتاه ترین زمان ممکن برای شما انجام دهند.

سخن پایانی

دریافت ارز وارداتی و حواله ارزی برای پرداخت هزینه کالای وارداتی به کشور امری تخصصی است که بازرگانان کم تجربه معمولا در این پروسه زمان زیادی را از دست می‌دهند. برای دریافت ارز واردات و انواع مجوزهای واردات و صادرات کالا در اسرع وقت می‌توانید از مشاوران حرفه‌ای مجموعه بازرگانی میرترابی راهنمایی بگیرید. گروه بازرگانی میرترابی از سال 1376 فعالیت خود را آغاز کرده و تا به امروز با بیش از 100 شرکت بزرگ و کوچک مشغول همکاری است و ضمن ارائه مشاوره بازرگانی تخصصی به تجار، سابقه درخشانی هم در زمینه واردات و دریافت حواله‌های ارزی دارد. برای دریافت مشاوره می‌توانید با با شماره تلفن 02124350 تماس بگیرید تا پرسنل حرفه‌ای بازرگانی میرترابی شما را در اسرع وقت راهنمایی کنند.

سوالات متداول

۱. بازرگانان چطور می‌توانند حواله ارزی دریافت کنند؟

همه بازرگانان برای دریافت حواله ارزی باید به بانک مرکزی و یا صرافی‌ها معتبر مورد تایید بانک مرکزی مراجعه کنند تا فرآیند دریافت حواله ارزی برای آنها انجام شود.

۲. چند گروه کالایی برای تخصیص ارز واردات وجود دارد؟

به صورت کلی برای واردات کالا به کشور و تخصیص ارز به این کالا، چهار گروه کالایی وجود دارد که فقط به گروه یک که شامل کالاهای اساسی است، ارز با نرخ دولتی تعلق می‌گیرد و نرخ ارز برای سایر کالاها به صورت نیمایی محاسبه می‌شود.

۳. مدت انتقال پول در حواله ارزی مستقیم چقدر است؟

مدت زمان انتقال پول در حواله ارزی مستقیم که با نام‌های حواله ارزی T/T و حواله ارزی سوئیفت هم در بین بازرگانان شناخته می‌شود، حدود 2 الی 3 روز کاری است.