تشریفات گمرکی چیست؟ آشنایی با مراحل تشریفات گمرکی واردات و صادرات

تشریفات گمرکی محموعه‌ای از قوانین و مقررات یک کشور برای ورود و خروج کالا است. ورود و خروج کالاها از مرز باید طبق قوانین کشور و مراحل مشخص انجام شود که شما باید دانش کافی در مورد تشریفات گمرک و قوانین آن داشته باشید. در این مقاله از وبسایت بازرگانی میرترابی در مورد تشریفات گمرکی، مراحل تشریفات گمرک و تفاوت ترخیص کالا با تشریفات گمرکی صحبت شده است.

تشریفات گمرکی چیست؟

به مجموعه‌ای از قوانین و مقررات کشور برای ورود و خروج کالا طبق اصول مشخص، تشریفات گمرکی گفته می‌شود. تشریفات گمرکی به منظور دریافت مجوز ورود کالاهای خارجی انجام می‌گیرد که با داشتن اظهارنامه می‌توانید ترخیص کالاهای خود از گمرک و صادرات کالا را قانونی انجام دهید.
هدف تشریفات گمرکی اجرا کردن قوانین کشور برای مالیات و مقررات تجارت بین‌الملل است. در حقیقت تشریفات گمرکی کالا تضمین می‌کند که کالای صادر شده به کشور مقصد برسد و کالاهای وارداتی طبق قوانین کشور و با مجوز وارد شوند.

مراحل تشریفات گمرکی

مراحل تشریفات گمرکی برای هر نوع کالا متفاوت بوده که باید از قوانین آن اطلاع داشته باشید. بر اساس نوع کالایی که دارید باید مجوزهای قانونی و لازم از سازمان بهداشت، مبارزه با مواد مخدر، سازمان فرهنگ و ارشاد و …. دریافت کنید. در ادامه مراحل تشریفات گمرکی کالاها آورده شده است:

تعریف کالا

در این مرحله باید کالا با دقت بررسی شود که شامل شناسایی کالا، تعیین کد گمرکی، تعیین مشخصات فنی محصول است. همچنین ارزش دقیق کالا در این مرحله باید مشخص شود که قیمت آن بر اساس نوع کالا و هزینه حمل و نقل و بسته‌بندی مشخص می‌گردد.

ثبت اظهارنامه

پس از تعریف کالا باید اظهارنامه در سامانه ثبت کنید که باید حتما به صورت آنلاین و توسط مالک کالا انجام شود. برای اینکه در زمان ترخیص کالا با مشکل مواجه نشوید باید ثبت اظهارنامه را با دقت انجام دهید. در انتها از آن پرینت گرفته و کد ارسال شده را نگه دارید.

احراز هویت

در صورتی که اظهار نامه و شرایط کالای شما بررسی و تایید شود، برای شما شماره ثبت ارسال می‌گردد.

کنترل کالا

کالاهای وارداتی و صادراتی باید حتما مسیرهای سبز، زرد و قرمز را طی کنند و اگر در مسیر زرد و قرمز بودند باید به صورت مجدد کارشناسان مربوطه آن را بررسی کنند. در این مرحله باید مشخصات کالا با ویژگی هایی که مالک کالا ثبت کرده است، تطبیق داده و در صورت تایید به مرحله بعدی وارد می‌شود.

دریافت مجوز

دریافت مجوزهای لازم برای ترخیص کالا الزامی بوده که باید برای تمام کالاها انجام دهید. هر کالایی با توجه به نوع آن باید از سازمان مربوطه مجوز دریافت کند تا به صورت قانونی وارد کشور شود. مجوز سازمان استاندارد بهداشت، وزارت راه، جهاد، تجهیزات پزشکی و …. برای تایید کالاها نیاز می‌باشد.

تعیین تعرفه

بر اساس نوع کالا تعرفه گمرکی در این مرحله تعیین می‌شود. در صورتی که تا این مرحله کالا مشکلی نداشته باشد وارد مرحله بعدی می‌گردد.

پرداخت هزینه مالیات

مالک کالا باید هزینه تعیین شده توسط گمرک را پرداخت کند که با این کار پروانه سبز کالا برای مالک صادر شده و امکان ترخیص آن را از گمرک دارد.

مجوز بارگیری کالا

پس از دریافت مجوز رسمی ترخیص کالا از گمرگ، باید هزینه بارگیری و حمل و نقل کالا را پرداخت کنید. هزینه‌ها در این مرحله شامل هزینه نگهداری کالا در انبار، حمل و نقل و بارگیری کالا می‌باشد.

خروج کالا از گمرک

پس از تایید برگه سبز توسط بازرسان و کارشناسان، می‌توانید کالا را از گمرک خارج کنید. در مرحله نهایی کالا و همه اسناد و مدارک مجدد چک خواهد شد که در صورت اجازه، مجوز خروج کالا را دارید.

مراحل تشریفات گمرکی

تفاوت تشریفات گمرکی و ترخیص کالا

ترخیص کالا و تشریفات گمرکی دو مفهوم متفاوت در زمینه واردات و صادرات کالا است که در ادامه به تفاوت هر دو پرداخته شده است:

تشریفات گمرکی

تشریفات گمرکی به مراحل و فرایندهای گمرک ارتباط دارد و شامل تمام مراحل قانونی و مجوزهای وارادات و صادرات کالا می‌شود. در حقیقت تشریفات گمرکی شامل قوانین و مقررات گمرک، پرداخت مالیات، پرداخت حمل و نقل و هزینه بارگیری، بازرسی و …. می‌باشد.
تشریفات گمرکی از مرحله ورود کالا به کشور مبدا و یا خروج کالا به کشور مقصد شروع شده و تا زمانی که کالا ترخیص شود ادامه دارد.

ترخیص کالا

ترخیص کالا مرحله نهایی تشریفات گمرکی است و به زمانی اطلاق دارد که کالا به کشور مقصد وارد شده و به طور قانونی و رسمی اجازه ترخیص دارد.
در ترخیص کالا میزان مالیات، تعرفه گمرک، ارزش کالا و اطلاعات آن به طور دقیق مشخص خواهد شد. پس از انجام ترخیص کالا اجازه واردات و صادرات کالا به مقصد نهایی داده می‌شود.
ترخیص کالا یکی از مراحل تشریفات گمرکی است که برای تعیین و پرداخت هزینه واردات و صادرات کالا از گمرک انجام می‌شود. ولی تشریفات گمرکی به تمام فرآیند و مراحل ورود و خروج کالا گفته می‌شود.

تشریفات گمرکی صادرات کالا

تشریفات گمرکی برای صادرات کالا مراحل و فرآیندی دارد که در ادامه مراحل اجرایی تشریفات گمرکی صادرات آورده شده است:

مشخص کردن کالای صادراتی

در مرحله اول تشریفات گمرکی صادرات کالا، باید کالای صادراتی مشخص کنید و بررسی لازم را انجام دهید که کالای صادراتی با قوانین و مقررات کشور مقصد مطابقت دارد یا خیر.

تعرفه گمرکی

کالاهای صادراتی مانند کالای وارداتی تعرفه گمرکی دارد و در این مرحله مشخص می‌شود که نرخ مالیات کالاها چقدر است.

ثبت سفارش

یکی از مراحل تشریفات گمرکی صادرات، ثبت کالا است که برای صادرات کالا باید سفارش آن را به شرکت‌های حمل و نقل (زمینی، دریایی، هوایی و …) داده و مراحل بارگیری کالاها را انجام دهید.

تهیه مدارک و اسناد

قانون امور گمرکی باید در تمام مراحل صادرات کالا رعایت شود. همچنین تهیه اسناد و مدارک کالای صادراتی اهمیت دارد که این اسناد شامل بارنامه، گواهی‌نامه، اطلاعات تعرفه گمرک و سایر اسناد مرتبط با کالا می‌باشد.

تعیین ارزش کالا

در این مرحله باید ارزش و قیمت واقعی کالا مشخص شود که قیمت بر اساس هزینه حمل و نقل، بارگیری و قیمت واقعی خود کالا تعیین می‌شود.

مجوز صادرات

قانون امور گمرکی مجوز صادرات کالا است که پس از تعیین ارزش واقعی کالا، بر اساس نوع کالا و قوانین کشور مقصد باید مجوز صادرات کالا صادر شود. این مجوزها در کشور مبدا انجام می‌گیرد و باید با قوانین کشور مقصد مطابقت داشته باشد.

تعیین هزینه ها

پس از دریافت مجوز صادرات کالا، باید محموله به مرکز صادرات ارسال شود و هزینه بارگیری و دیگر موارد مرتبط با صادرات تعیین شود.

بارگیری و ارسال کالا

پس از تهیه اسناد و مدارک و دریافت مجوز صادرات، کالا بارگیری شده و به کشور مقصد ارسال می‌شود.

مراحل گمرک کشور مقصد

پس از اینکه کالا به کشور مقصد رسید باید مراحل گمرک و ترخیص کالا در اداره گمرک کشور مقصد انجام شود. این مرحله شامل تعیین مالیات و عوارض گمرک می‌باشد که پس از اتمام این مراحل، صاحب کالا در کشور مقصد می‌تواند آن را دریافت کند.
برای انجام مراحل تشریفات گمرکی صادرات کالا بهتر است با متخصصان و مشاورین گمرکی همکاری و مشورت کنید. بازرگانی میرترابی با چندین سال سابقه موفق در زمینه صادرات و وارادت کالا و تشریفات گمرکی می‌تواند بهترین خدمات را به شما ارائه دهد.

تشریفات گمرکی و مراحل

مراحل تشریفات گمرکی کالاهای وارداتی چیست؟

رویه های گمرکی کالا واردداتی چگونه است؟ مراحل و فرایند تشریفات گمرکی کالای وارداتی با توجه به قوانین هر کشور متفاوت است. به طور کلی مراحل تشریفات گمرکی کالاهای وارداتی آورده شده است:

تعیین کردن تعرفه گمرکی

تعرفه گمرکی هر کالا کد یکتا است که باید توسط اداره گمرک تعیین شود و نرخ مالیات و گمرک برای کالا مشخص می‌شود.

تعیین ارزش کالا

ارزش واقعی کالا در این مرحله بر اساس هزینه حمل و نقل و قیمت خود کالا مشخص می‌شود.

ثبت سفارش

در این مرحله باید سفارش کالای وارداتی خود را به شرکت حمل و نقل (هوایی، زمینی و دریایی) ثبت کنید.

اسناد و مدارک

در این مرحله اسناد و مدارک کالای وارداتی آماده شده و فاکتورها، بارنامه و اطلاعات مربوط به گمرک به عنوان اسناد و مدارک آماده می‌گردد.

تقاضای مجوز واردات

با توجه به قوانین و مقررات کشور مقصد، باید تقاضای ورود کالا به کشور صادر شود. مجوزهای قانونی این مرحله توسط کشور مبدا انجام می‌گیرد.

تعیین هزینه

در این مرحله باید هزینه حمل و نقل و دیگر هزینه‌های جانبی واردات کالا تعیین شود.

ترخیص کالا

پس از طی کردن مراحل تشریفات گمرکی، ترخیص کالای وارداتی انجام می‌شود.

تحویل کالا

پس از ترخیص کالا می‌توانید کالا را دریافت کرده و به مقصد مورد نظر خود ارسال کنید.

مدارک تشریفات گمرکی

برای انجام مراحل تشریفات گمرکی و ترخیص کالاها باید مدارک و اسنادی تهیه شود که عبارتند از:

  • برگه مجوز
  • برگه سبز
  • اسناد بیمه گمرک
  • اسناد ثبت سفارش کالا
  •  فاکتور خرید کالا
  • کاتالوگ و اسناد کالا
  • مجوزهای رسمی ادارات
  • مجوز ترخیص کالا از گمرک
  • پروانه بهره‌برداری
  • مجوز ورود کالا به کشور
  • مدارک هزینه بارگیری و حمل و نقل
  • گواهی مبدا

 

طی کردن فرایند تشریفات گمرکی

فرایند ترخیص کالا و طی کردن مراحل تشریفات گمرکی بسیار پیچیده بوده و نیاز به دانش و تخصص در این زمینه دارد. به منظور آسان‌تر شدن مراحل تشریفات گمرکی می‌توانید روند زیر را انجام دهید:

  • گرفتن مشاوره بازرگانی در زمینه واردات و صادرات
  • تهیه اسناد و مدارک به طور کامل
  • بسته بندی درست محصولات
  • پیوست کردن اسناد و مدارک به کالا

چرا برای انجام تشریفات گمرکی به شرکت بازرگانی نیاز دارید؟

کمک گرفتن از شرکت بازرگانی موفق و باتجربه برای انجام مراحل قانونی تشریفات گمرکی و در نهایت ترخیص کالا اهمیت بسزایی دارد. با انتخاب شرکت حرفه‌ای بازرگانی ترخیص کالا و تشریفات گمرکی می‌توانید در وقت و هزینه خود صرفه‌جویی کنید. شرکت بازرگانی میرترابی به شما در زمینه انواع تشریفات گمرکی کالای وارداتی و صادراتی می‌تواند کمک کند.

سوالات متداول

1- تشریفات گمرکی چیست؟
تشریفات گمرکی مجموعه قوانین و مقرراتی است که برای وارادت و صادرات کالاها ایجاد شده است.

2- تفاوت بین تشریفات گمرکی واردات کالا با صادرات کالا چیست؟
مراحل تشریفات گمرکی صادرات کالا برای خروج از کشور با فرآیند تشریفات کالاهای وارداتی برای ورود به کشور متفاوت است.

3- ایا می توان از تشریفات گمرکی معافیت ها استفاده کرد؟
برای اینکار ابتدا باید مطالبه امور گمرکی کشور مورد نظر خود را مطالعه کنید سپس مستندات و مدارک لازم را جمع‌آوری کرده و مراحل لازم را انجام دهید.

.