اظهارنامه گمرکی چیست؟ مراحل اصلی اظهارنامه گمرکی (+فرم نمونه اظهارنامه)

اظهارنامه گمرکی سندی در فرایند واردات و صادرات است که برای ترخیص کالا از گمرک به این سند نیاز می‌باشد. تنظیم سند اظهارنامه گمرکی توسط بازرگانی معتبر به شما در این زمینه کمک خواهد کرد تا کالاهای خود را بدون دردسر ترخیص کنید. در این مقاله از بازرگانی میرترابی در مورد اظهارنامه گمرکی، مدارک لازم برای اظهارنامه گمرکی، نمونه فرم اظهار نامه، راهنمای پر کردن اظهارنامه گمرک و افراد واجد شرایط برای تکمیل فرم اظهار نامه گمرکی صحبت شده است. در ادامه با ما همراه باشید.

اظهار نامه گمرکی چیست؟

اظهارنامه گمرکی شامل سندی برای واردات و صادرات کالا به کشور است که در آن جزئیات کالا، ارزش محصول، تعداد و وزن آن به طور کامل نوشته می‌شود. مسئولین گمرک هر کشور برای ترخیص کالا به اظهارنامه گمرکی نیاز داشته تا اطلاعات دقیق محصول را چک کنند. در ایران سازمان گمرک مسئول انجام مراحل اظهارنامه و صدور آن است. اطلاعات دقیق محصولات با جزئیات در سند اظهانامه گمرکی قید شده تا میزان مالیات و دیگر هزینه های مرتبط با صادرات و واردات بر طبق آن تعیین شود.

اظهارنامه گمرکی و مراحل آن

مراحل پر کردن اظهارنامه گمرکی چیست؟

نحوه پر کردن اظهارنامه گمرکی به چه صورت است؟ مراحل اظهارنامه گمرکی باید طبق قوانین هر کشور انجام شود تا سند معتبر باشد. مراحل اظهارنامه گمرکی به طور خلاصه عبارتند از:

برای تهیه اظهارنامه گمرکی ابتدا باید وارد سایت epl.irica.gov.ir و نسبت به تکمیل آن اقدام کنید. تمام اطلاعات مربوط به وزن و ارزش کالا در این فرم وارد می‌شود. ارزیاب باید تمام مراحل و اطلاعات وارد شده را کنترل کند.

پس از مرحله کنترل و امضای اظهارنامه توسط رئیس سیستم ارزیابی، فیش بانکی همراه اظهارنامه باید تحویل صندوق شود. در این مرحله صندوقدار باید مبلغ فیش را با مبلغ اظهارنامه تطبیق دهد و اقدامات لازم برای چاپ پروانه گمرکی انجام شود.

پس از چاپ پروانه گمرکی باید شماره آن در دفتر ثبت شده و به صاحب کالا تحویل داده شود و رسید آن دریافت گردد. در انتهای این مراحل، ترخیص کالا از گمرک انجام می‌شود.

مراحل اظهار نامه گمرکی ذکرشده برای ترخیص کالا، ممکن است با توجه به نوع کالا و تعداد آن در برخی موارد متفاوت باشد. برای تنظیم سند اظهارنامه گمرکی می‌توانید با مشاورین بازرگانی میرترابی ارتباط برقرار کرده و در خصوص پرکردن اظهارنامه گمرکی مشاوره دریافت کنید.

 

مدارک لازم برای اظهارنامه گمرکی

برای تنظیم اظهارنامه گمرک مدارکی نیاز است که امکان دارد بنابر نوع کالا متفاوت باشد. به طور کلی مدارک مورد نیاز برای راهنمای اظهارنامه گمرکی عبارتند از:

  • بارنامه
  •  بیمه نامه
  • مجوز برای ثبت سفارش کالا
  • پروانه صادراتی
  • مجوزهای قانونی کالا
  • گواهی مبدا
  • مدرک ترخیص کالا
  • پکینگ لیست
  • کپی کارت بازرگانی
  • وکالتنامه رسمی
  • بروشور و کاتالوگ کالا
  • پیش فاکتور یا پروفورما

مدارک اظهار نامه گمرکی

چه کسانی میتوانند اظهار نامه گمرکی را تکمیل و ارائه کنند؟

تنظیم اظهارنامه گمرکی با چه افرادی است؟ اشخاص و افرادی که می‌توانند نسبت به تکمیل اظهارنامه گمرکی اقدام کنند. از این افراد می‌توان به صاحب کالا اشاره کرده که حق تکمیل کردن اظهارنامه گمرکی را دارد و باید مدارک خود را ضمیمه آن کند. همچنین نماینده صاحب کالا با وکالتی که از طرف صاحب کالا دارد مجوز تکمیل کردن اظهار نامه گمرک را دارد.
نفر سوم حق العملکار گمرک است که این اجازه را از طرف گمرک و بازرگان برای تکمیل کردن اظهارنامه گمرکی دارد و باید مدارک کامل را برای ترخیص کالا به گمرک ارائه دهد.
به طور کلی، واردکننده یا صادرکننده مسئول اطلاعات دقیق و صحیح در اظهارنامه گمرکی می‌باشند و باید دقت بسیاری در تکمیل و ارائه اظهارنامه داشته باشند. اظهارنامه گمرکی مهم‌ترین سند در فرآیند گمرکی واردات و صادرات است و باید تمام معلومات آن مطابق با واقعیت باشد تا از مشکلات جلوگیری شود.

اظهارنامه گمرکی صادرات

اظهارنامه گمرکی صادرات یک سند مورد نیاز برای صادرات کالا به کشور دیگر است. سند اظهار نامه گمرکی صادرات به منظور ثبت مشخصات دقیق و کامل کالاها، اطلاعات مرتبط با صادرات و انجام مراحل گمرکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اطلاعات سند اظهارنامه گمرک برای صادرات به مسئولین گمرک کشور مقصد و شرکت حمل و نقل برای باربری کالاها و تسهیل فرآیند صادرات اعلام می‌شود.

اظهارنامه گمرکی صادرات

اظهارنامه گمرکی واردات

اظهارنامه گمرکی واردات توسط مسئول و صاحب کالا و یا نماینده قانونی او انجام می‌شود. در صورت تکمیل شدن اظهار نامه گمرکی واردات به غیر از صاحب کالا باید فرم وکالت نامه قانونی به مدارک دیگر ضمیمه شود. برای تکمیل فرم اظهارنامه گمرکی واردات کالا باید به اداره گمرک شهرخود مراجعه کرده و مشخصات دقیق کالا را در فرم مربوطه وارد کنید. همچنین تعداد کالا و ارزش دقیق آن باید سند اظهارنامه گمرکی واردات کالا به طور دقیق وارد شود. سپس باید نسبت به پرداخت عوارض گمرکی و مالیات کالای وارداتی اقدام کنید و فرم مربوطه را به اداره گمرک تحویل داده تا پس از کنترل و بررسی اجازه واردات کالا به شما داده شود.

در صورت مغایرت اظهارنامه چه اتفاقی خواهد افتاد؟

در صورت مغایرت یا نقص در اظهارنامه گمرکی، ممکن است مشکلات و تاخیرهای متعدد در فرآیند گمرکی وارد شود. در ادامه، به تعدادی از اتفاقاتی که ممکن است در صورت مغایرت اظهارنامه رخ دهند، اشاره می‌شود:

تاخیر در ترخیص گمرک

اگر اظهارنامه گمرک مغایرت زیادی با واقعیت کالا و جزئیات آن داشته باشد در ترخیص گمرکی کالا تاخیر به وجود آمده و باید مقامات گمرکی و صاحب کالا نسبت به رفع آن اقدام کنند.

تعیین مالیات

اطلاعات اشتباه در اظهار نامه گمرکی منجر به تعیین مالیات و عوارض نادرست می‌شود. ممکن است منجر به تعیین مالیات بیشتر و یا کمتر از استاندارد شود که باید نسبت به اصلاح آن اقدام کرد.

تأثیر بر رتبه گمرکی و مالیاتی

مغایرت‌ها در اظهارنامه ممکن است تأثیری بر رتبه گمرکی کالاها داشته باشد و به عوارض اضافی و هزینه‌های اختصاصی منجر شود.

ایجاد مشکلات حقوقی

ایجاد اشتباه و عدم تطبیق اظهارنامه با مشخصات کالا ممکن است منجر به ایجاد مشکلات حقوقی شود و برای صاحب کالا جریمه دارد.

مشکلات بازرگانی

مغایرت در اظهارنامه گمرکی با مشخصات کالا می‌تواند منجر به ایجاد مشکلات بازرگانی مانند از دست دادن اعتبارنامه شود.

بنابراین اهمیت ارائه و تنظیم درست اظهارنامه گمرکی برای کالاها اهمیت زیادی دارد که باید با دقت انجام شود. قطعا اگر در فرآیند تنظیم و ارائه اظهارنامه گمرکی خود با بازرگانی معتبر مشورت کنید این مشکلات به وجود نخواهد آمد. بازرگانی میرترابی به شما در زمینه ترخیص گمرکی کالا و تنظیم اظهارنامه مشورت داده و شما را راهنمایی می‌کند.

نمونه اظهارنامه گمرکی

در این قسمت نمونه ای اظهارنامه گمرکی که باید برای انجام مراحل ترخیص گمرک انجام شود، آورده شده که باید توسط صاحب کالا یا نماینده قانونی او تکمیل و ارائه شود.
در نمونه فرم اظهارنامه گمرک مواردی مانند اطلاعات صادرکننده، گیرنده کالا، کشور مبدا، کشور مقصد، اظهار کننده نماینده، ملیت وسیله حمل و نقل برای ورود کالا، کد ملیت وسیله، شرایط تحویل کالاها، شماره قلم کالا، کد کشور سازنده، وزن خالص، کد کشور سازنده، ارزش کالا، تعداد واحد کالا باید به طور دقیق و صحیح تکمیل شود. در ادامه می‌توانید نمونه اظهارنامه گمرکی را مشاهده کنید:

نمونه اظهارنامه گمرکی

سخن نهایی

در این مقاله از بازرگانی میرترابی با مراحل اظهارنامه گمرکی، مدارک مورد نیاز برای تهیه سند اظهارنامه، قوانین و شرایط آن به طور کامل آشنا شدید. برای تهیه دقیق و صحیح آن می‌توانید با متخصصان و مشاورین بازرگانی میرترابی مشورت کرده تا روند آن را به خوبی طی کنید.

سوالات متداول

1- اظهارنامه گمرکی چیست؟

اظهارنامه گمرکی سندی در فرایند واردات و صادرات کالا به یک کشور است که برای ترخیص کالا از گمرک به این سند نیاز می‌باشد

2- اظهار نامه گمرکی توسط چه کسی کامل می شود؟

صاحب کالا مسئول تکمیل اظهارنامه گمرکی است و در صورت نبود صاحب کالا نماینده قانونی او با ارائه وکالت نامه می‌تواند آن را تکمیل کند.